Beter een goede buur

Woensdag 25 januari 2023

Niet voor niets is het spreekwoord “Beter een goede buur dan een verre vriend”. We kennen allemaal het belang van een goede relatie met de buren. Voor zomaar een praatje, om op elkaar te letten of alles goed gaat, om een boodschap voor te doen en natuurlijk om tijdens de vakantie de post en de plantjes te verzorgen. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: een vervelende relatie met de buren kan het woonplezier behoorlijk verpesten.

Foto door Gilbert Isabella (burgemeester Houten)

Een goede verstandhouding met de buren is ook in het werk van het gemeentebestuur belangrijk. Daarom spreekt het Bunnikse college geregeld met de colleges van onze buurgemeenten. Dat zijn er vijf: Houten, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. We doen dat om te weten welke plannen de diverse gemeentebesturen hebben, waar die elkaar raken en waar we elkaar kunnen versterken.

Afgelopen week hadden we in het gemeentehuis van Odijk het voltallige college van Houten op bezoek. Onder andere bespraken we de nieuwbouwplannen van beide gemeenten. Zo wil Houten 2.750 woningen bouwen in Houten-Oost, dat aan onze gemeente grenst. Bunnik zet in op 1.200 woningen in De Kersenweide, dus in de richting van Houten. Daarmee wordt het heel interessant om gezamenlijk te kijken naar het groene gebied ertussen. Dat ligt weliswaar op Bunniks grondgebied, maar is voor beide gemeenten belangrijk. Als goede buren moeten we gezamenlijk de natuur, recreatie en landschappelijke waarden stimuleren. Houten en Bunnik zien dat gelukkig ook.

Deze week ontvangen we het college van Utrechtse Heuvelrug. Dan hebben we het onder andere over de ontwikkelingen in de stationsomgeving in Bunnik en de plannen van Utrechtse Heuvelrug bij station Driebergen-Zeist. Zo kunnen we als buren van elkaar leren en zijn we op de hoogte van elkaar, zodat beide colleges kunnen zorgen voor een mooi resultaat voor hun eigen inwoners. Daar doen wij natuurlijk ons best voor.