Aan het werk

Woensdag 4 december 2024

De werkloosheid in Bunnik is in het afgelopen jaar met bijna 13 procent gedaald. Dat is goed nieuws, zeker als je weet dat de werkloosheid op veel plekken in onze regio en in het land op dit moment langzaam toeneemt. Gelukkig is in Bunnik, Odijk en Werkhoven het aantal mensen dat afhankelijk is van een werkloosheidsuitkering afgenomen van 126 naar 110. Dat is mooi nieuws.

Werkloosheid is ‘maar een cijfer’. Het zegt iets, maar niet alles. In de statistieken ben je bijvoorbeeld ook werkloos als je al een nieuwe baan hebt gevonden, maar nog niet bent gestart. Veel mensen in onze gemeente zijn prima in staat om het tijdelijk wegvallen van inkomen te overbruggen.  

Tegelijkertijd is er ook een groep inwoners die direct in de problemen komt als hun werk wegvalt. Juist in een gemeente waar het met je buren en dorpsgenoten heel goed gaat, kan het dan best eenzaam zijn. Bij wie klop je aan voor hulp? Hoe knoop je de eindjes aan elkaar? De drempel kan juist hoger zijn als je woont in een welvarende gemeente zoals de onze.

Geldproblemen kunnen allerlei andere uitdagingen opleveren. Een voorbeeld: gezond eten is helaas duurder dan fastfood of kant-en-klaarmaaltijden. Sporten kan lastig zijn, want zeker met kinderen kan sporten in de papieren lopen. En zo loop je ook contacten mis, want geldproblemen maken het lastig om te betalen voor veel plekken waar je vrienden of kennissen tegenkomt.

Mijn boodschap is dan ook: blijf naar elkaar omkijken. En, weet dat er hulp is als je dat nodig hebt. Bijvoorbeeld van de vrijwilligers van stichting Humanitas(Verwijst naar een externe website) die met je kunnen meedenken bij geldproblemen. Of bij de Regionale Sociale Dienst (RSD)(Verwijst naar een externe website), waar ze je kunnen helpen met het krijgen van inkomen en het vinden van passend werk. De gemeente heeft ook regelingen voor mensen met een laag inkomen. De gemeenteraad bespreekt in december een voorstel om één van die regelingen (het declaratiefonds) eenvoudiger te maken.